Likimain 130 vuotta sitten

Kartanohuvila Joutsela Vihdin Nummelassa on 1800-luvun lopulla rakennettu huvila. Kopun mailla sijaitseva vaalea sävyinen rakennus on aikoinaan rakennettu viereisen kartanon talvihuvilaksi, johon kartanonväki muutti talvisin – sillä sitä oli edullisempi lämmittää hyisinä talvikuukausina.

Lähes 400 m2 kahdessa kerroksessa on tarjonnut mahdollisuuden hyvin monimuotoiseen käyttöön. Vuonna 1920 perustetun Luontolan parantolan aikaan rakennuksessa sijaitsi parantolan ruokasalit sekä keittiö, toimistotilat ja johtajan asunto. 1900-luvun loppuun asti Kartanohuvila Joutselassa ja naapurirakennuksissa on ollut liiketoimintaa, viimeisimpänä muistisairaiden hoitokoti.

Vuosituhannen vaihtuessa vanha kylpylämiljöö sai uudet omistajat, kun paikallinen yrittäjävaikuttaja teki kauupat kaikista Luontolan parantolaan aikoinaan kuuluneista rakennuksista ja maa-alueista. Siitä alkoi mittavat, liki 10 vuotta kestäneet peruskorjaustyöt kaikkien rakennusten osalta. Likimain ja tiettävästi satakolmekymmentä vuotta sitten tässä osassa Vihtiä Luontolan tarina sai alkunsa ja se tarina jatkuu tänäkin päivänä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *